Diskalkuli Nedir?
“Diskalkuli nedir?” diye Google’ da arama yapıyorsanız doğru yerdesiniz, Matematik Öğrenme Güçlüğü olarak tanımlanan diskalkuli (dyscalculia) , bireyde zeka geriliği veya zihinsel bir gerilik bulunmadığı halde sayı ve sembolleri kavramada, matematiksel işlemleri anlamada zorluk yaşatan bir tür özel öğrenme güçlüğüdür. Yani Disleksi (okuma güçlüğü), Disgrafi (yazılı anlatım güçlüğü) ve diskalkuli (matematik öğrenme güçlüğü) özel öğrenme güçlüğü türlerinden bir tanesidir.
Matematik Öğrenme Güçlüğü yaşayan çocuğunuzun zekasıyla ilgili bir sıkıntısının olmadığını hatta bu özel öğrenme güçlüğüne sahip çocukların zekasının normal hatta özel yetenekli bireyler olabileceğini vurgulamak yerinde olacaktır. Bu yüzden diskalkuli yaşayan çocukların, sosyal hayatta karşılaştıkları tepkilerden dolayı psikolojik hasarlarının oluşmaması, özgüven eksikliği yaşamaması için doğru tanı ve tedaviyle uzmanlardan yardım alınması, öğretmenleri ve ebeveynleri tarafından desteklenmesi gerekmektedir.
Unutmayalım herkes matematik öğrenebilir. Ayrıca hatırlatmakta fayda var; disleksi olan Einstein’ da özel öğrenme güçlüğü yaşamış, 9 yaşına kadar konuşamamış ve öğrenmede güçlük çekmişti, buna rağmen ünlü profesör Fizik alanında adını tarihe altın harflerle yazdırmıştı.
Okul öncesi eğitime veya okula yeni başlayan çocuklarda daha sık karşılaşılan diskalkulinin belirtileri, tanısı, diskalkuli testi ve tedavi yöntemlerine gelin birlikte bakalım. İlk olarak, halk ağzında “diskalküli” olarak yanlış telaffuz edilen Diskalkulinin (matematik öğrenme güçlüğü) belirtileri ve türlerinden bahsedelim:
Diskalkuli (Matematik Öğrenme Güçlüğü) Belirtileri
Okul öncesi, ilk ve orta öğretim çağı çocukları ayrıca lise öğrenimi gören gençlerde genel olarak görülen belirtiler şu şekildedir :
- Matematik problemlerinde işlem sırası oluşturamama
- Çok basit olan Toplama-Çıkarma-Çarpma-Bölme işlemlerini yapamam veya yaşıtlarının çok gerisinde kalma
- İşlemleri yaparken sürekli parmak sayma
- Çarpım tablosunu ezberleyememe veya çok çabuk unutma
- Tarih, saat kısacası zaman kavramı sorunları yaşama
- Gün, hafta, ay veya mevsimleri anlatmakta zorluk yaşama
- Yer-yön kavramlarını anlayamama
- Sağını ve solunu karıştırma
- Geometrik şekilleri öğrenememe
- Dikkat eksikliği ve konsantrasyon sorunları yaşama
- Matematiksel sembolleri karıştırma
- Bozuk para saymada güçlük çekme
- Mesafe tarif etmekte zorluk yaşama
- Yaşıtlarına göre dörtten büyük sayıdaki çoklukları tahminde zorluk yaşama
Eğer bu belirtilerin bir kısmı ya da tamamı çocuğunuzda varsa en yakın sürede uzman birinden yardım almalısınız. Bunun için disleksi merkezimizde uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz alanında profesyonel uzmanlarımızdan size en iyi şekilde yardımcı olacaklardır. Doğru tanı ve tedaviyle çocuğunuzda var olan bu öğrenme güçlüğünü, geliştirilen bazı yöntemler ve egzersizlerle tedavi etmek mümkün.
Diskalkuli Türleri
İşlemsel Diskalkuli : Sayılar ve sayılar arasındaki ilişkiyi anlamlandıramama şeklinde karşımıza çıkarken aynı zamanda yazılı ve sözlü olarak matematik hesaplarını tamamlayamama şeklinde de görülür.
Grafiksel Diskalkuli: Matematiksel sembollerini kavrayamama ve kullanamama şeklinde görülür.
Fikirsel Diskalkuli: Matematiksel düşünce ve kavramları anlama güçlüğü olarak karşımıza çıkar, bu soruna sahip çocuklar aynı zamanda matematikle ilgili fikir ve kavramları anlasalar bile daha sonra hatırlamakta güçlük yaşarlar.
Praktognostik Diskalkuli: Matematikle ilgili soyut kavramlar anlaşılmakta zorluk çekilir. Özellikle matematik denklemlerinde işlem yapma konusunda güçlük yaşama şeklinde görülür.
Anlamsal Diskalkuli: Matematiksel ifade ve denklemleri anlama ve özellikle yazarken ifade etme güçlüğü şeklinde görülür.
Sözel Diskalkuli: Sayılar veya diğer matematik kavramlarını anlamada güçlük çeken birey, matematikle alakalı sayı vb. sembolleri yazma ve okumakta güçlük çekmezken, sözlü olarak ifade edildiğinde anlamakta zorlanır.
Anlaşıldığı gibi 5 temel tür olarak karşımıza çıkan diskalkulinin, çocuğunuzda birkaç tanesi görülebileceği gibi bütün türleri de görülebilir.
Diskalkuli Tanısı Nasıl Konulur?
Matematik öğrenme sorunu yaşayan çocuğunuzun akranları tarafından dışlanmaması, ruhsal sorunlar ve özgüven kaybı yaşamaması, aritmetik ve matematik başarısının artması için özellikle erken teşhis ve tedavi çok önemli. Sorun ne kadar erken teşhis edilirse tedavide başarı şansı o kadar artacaktır. Bu yüzden okul çağına gelen çocuğunuzu çok iyi gözlemlemelisiniz.
Tanı için yukarıda bahsedilen matematik öğrenme güçlüğü belirtileri bulunuyorsa, çocuğun sosyal ve günlük yaşam becerileri, zeka düzeyi mümkün olduğunca iyi araştırılmalı. Annenin gebelikte uyuşturucu veya alkol kullanımı, çocuğun prematüre olup olmaması, çocukta psikomotor bozuklukları, nörolojik sorunlar, beyin hastalıkları gibi durumların varlığı incelenmeli.
Diskalkuli aynı zamanda genetik yatkınlığa sahip bir sorundur. Özellikle çocuğun ebeveynlerinden biri diskalkuli yaşamışsa mutlaka uzman kişiye belirtilmeli. Bu gibi durumların değerlendirilmesi doğru tanın konulması açısından yardımcı olacaktır. Bu araştırmalar yapılırken de merkezimizdeki uzmanlarımız tarafından yapılan diskalkuli tarama testi, disleksi tarama testi uygulanmalı. Tanı konulmasında en büyük verilerden biri de diskalkuli test sonuçlarıdır.
Diskalkuli (Matematik Öğrenme Güçlüğü) Tarama Testi
Matematik hayatımızın her alanında karşımıza çıkan ve her yerde kullanmamız gereken bir beceridir. Sadece okul hayatımızda değil, markette alışveriş yaptığımızda hesaplama yaparken dahi matematik kullanıyoruz. Yine aynı şekilde caddede karşıdan karşıya geçerken sağ tarafımızı ve sol tarafımızı mutlaka net bir şekilde bilmemiz gerekiyor ki trafik kurallarına uyalım ve kazalara sebep olmayalım. Bunlar sadece birer örnek ve pek tabi bunları çoğaltabiliriz.
Bu yüzden çocuğunuz hayatının erken dönemlerinde eğer matematik öğrenme güçlüğü yaşıyorsa, bunu araştırmak ve bu sorunu ortadan kaldırmak için Kadıköy, Şişli ve Ataşehir şubelerimizde Matematik Öğrenme Güçlüğü Tarama Testi uyguluyoruz.
Peki Matematik Öğrenme Güçlüğü Testi nedir ve nasıl uygulanır?
Diskalkuli Testi matematikle ilgili becerileri değerlendirmek için hazırlanmış, sayısal akıl yürütme ve zihin matematiğini inceleyen ayrıca dikkat eksikliği ve matematikle ilgili becerileri öğrenmeye güçlük çıkaran zihinle ilgili nedenleri değerlendiren testlerdir. Bu testler bireyde sorun olan yönleri tespit edebileceği gibi güçlü yönlerini de ortaya çıkarır.
Matematik öğrenme güçlüğü testi, kağıt üzerinde bulunan sorulara karşılık birkaç cevap şıkkı içeren yazılı test şeklinde olabileceği gibi, bilgisayar ortamında veya sözel ve görsel şekilde de olabilir. Bu testlerin bazıları zihinden hesaplama, matematikte akıcılık yani işlemleri devam ettirebilme, niceliksel akıl yürütme ve hesaplama becerilerini inceler.
Birkaç diskalkuli testine örnek vermek gerekirse Wechsler Bireysel Başarı Testi, Matematiksel Akıcılık ve Hesaplama Testi, Kapsamlı Matematiksel Yetenekler Testi, Woodcock-Johnnson IV (WJ IV) Hesaplama alt testi şeklinde sıralanabilir. Uygulanan bu testler veya benzeri diğer diskalkuli testlerinden sonra uzmanımız çocuğunuzu bazı zeka testlerine de tabi tutabilir. Sizin çocuğunuzun durumuna ilişkin verdiğiniz bilgiler ve diğer verilerle birlikte diskalkuli tanısı konulan çocuğa uygun tedaviye başlanır. Bahsettiğimiz testler aynı şekilde diskalkuli yaşayan yetişkin bireyler içinde geçerlidir.
Diskalkuli Tedavisi Nasıl Olur?
Diskalkuli tedavisi için erken teşhis ve tedavinin öneminden bahsederken uzman desteği alınması gerektiğini de belirtmiştik. Anadolu yakasındaysanız Kadıköy ve Ataşehir şubelerimize, Avrupa yakasındaysanız Şişli Şubemize gelerek bizimle görüşebilirsiniz. Uzman desteğinin yanı sıra aile içerisinde uygulanan bazı oyunlar ve okul öğretmenlerinin uygulayacağı teknikler de mevcut.
Matematik öğrenme güçlüğü yaşayan bireyler için onlara uygun olarak seçilen çeşitli yaklaşımlarla matematik öğrenmeleri kolaylaştırılmaktadır. Diskalkuli yaşayan birey için mutlaka özel bir öğrenim planı hazırlanmalı ve bu plan hazırlanırken dikkat, hafıza ve matematik öğretici çeşitli oyunlar plana dahil edilmeli. Ayrıca akademik eğitim alan ve diskalkuli yaşayan bireylere diğer öğrencilere göre daha uzun matematik çalışma saatleri belirlenmelidir.
Çocuğunuzun tedavisinde aile bireylerine çok fazla ve aynı zamanda eğlenceli görevler düşmektedir. Aile içerisinde beraber oynayabileceğiniz dikkat, hafıza ve matematik becerilerini geliştirmeye yönelik eğlenceli diskalkuli egzersizleri çocuğunuzun tedavisinde büyük rol oynarken aile içerisinde birlikte vakit geçirmenizi ve daha yakın olmanızı sağlayacaktır.
Evde Yapılabilecek En İyi 5 Diskalkuli Egzersizi :
1.Tahmin Etme
2. Anıları Canlandırma
3.Birlikte Pişirme
4.Rol Yapma
5.Telefon Numaralarını Hatırlama Oyunu
- Tahmin Etme: Ağırlık, uzunluk ve adet gibi ölçü tahmin etmeye dayalı bir oyundur. Marketten döndüğünüzde veya markette beraber alışveriş yaparken poşetlerin içinde kaç tane ürün olduğunu sorarak eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz. “Poşetin içinde kaç adet çilek var? Poşetin içinde kaç adet elma var?
- Anıları Canlandırma: Eğlenceli bir hafıza oyunudur. Daha önce yaşanmış bir olay için çeşitli sorular sorarak hafızasını canlı tutmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, “Geçen Pazar günü parka gittiğimizde hangi oyuncaklara kullandın?” şeklinde, sırasıyla ve kaç defa oyuncaklara bindiğini sorabilirsiniz.
- Birlikte Pişirme: Çocuğunuzla birlikte kolaylık hazırlayabileceği bir yemek tarifi belirleyin ve malzemeleri bir araya getirme, sayma ve ölçüleri belirleme için çocuğunuzu sorumlu tutun. Çocuğunuzun sevdiği bir tatlı tarifi oyunu daha keyifli hale getirecektir.
- Telefon Numaralarını Hatırlama Oyunu: Mesela aile bireylerini ararken telefon numaralarını ezberletebilir ve numarayı tuşlarken ondan hatırladığı numaraları söylemesini isteyebilirsiniz. İlk 3 rakamı hatırlıyorsa devamını getirebilmesi için ona siz destek olun.
- Rol Yapma: Birlikte bir mağazada olduğunuzu hayal edin, mesela çocuğunuz mağaza görevlisi siz is müşteri rolünde olabilirsiniz. Evdeki birkaç eşyayı size satmasını isteyin ve ne kadar para üstü vereceğini hesaplamasını sağlayın. Tabi rol örnekleri çoğaltılabilir.
Matematik öğrenme güçlüğü yaşayan kişilerin öğrenim sürecini hızlandıran en büyük faktör motivasyon sağlanmasıdır. Matematik dersine çalışırken veya yukarıda bahsedilen veya daha farklı diskalkuli egzersizleri, diskalkuliye iyi gelen oyunlar oynarken zorlandığında kızmamalı hatta yüreklendirmelisiniz.
Bir Cevap Yazın