1)Disleksi bir özel öğrenme güçlüğüdür: Dünya Sağlık Örgütü’nün 2011 yılında yayınladığı rapora göre özel öğrenme güçlükleri arasında sayılan disleksi aynı zamanda en çok karşılaşılan özel öğrenme güçlüğüdür. Yapılan araştırmalar sonucu, ABD’de özel öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin %80’inde disleksi olduğu görülmüştür.
2)Disleksinin karakteristik özellikleri arasında kelimeleri doğru ve akıcı tanımada zorluk, heceleme ve kodlamada zayıflık görülür: Kişiler bildikleri kelimeleri tanımakta ve hatırlamakta zorlanırken, bilmedikleri kelimeleri doğru kodlamakta problem yaşarlar.
3)Okumada ortaya çıkan sorunların nedeni dilin fonolojik yapısıdır: Bireyler konuşma sırasında kullandıkları sesleri harf formunda kodlamakta zorluk yaşarlar.
4)Okuduğunu anlama problemleriyle birlikte kişinin okuma deneyimi azalır: Okuduğunu anlamakta zorlanan birey okumakta daha isteksiz olabilir ve okumaktan kaçınabilir. Bu durum da okuma probleminin giderilmesini güçleştirebilir.
5)Bireyin diğer alanlardaki bilişsel durumuna ve aldığı eğitime karşın görülen bir problemdir: Yaşanılan okuma problemleri bireyin zeka düzeyiyle alakalı değildir. Böyle kişiler normal veya normalin üstünde zekaya sahip ve diğer bilişsel alanlarda oldukça başarılıdır.
Kaynak: Balcı, E. (2017). Dyslexia: definition, classification and symptoms. SDU International Journal of Educational Studies, 4(2), 166-180.