– Erken müdahale her zaman için önemlidir, bu yüzden geç kalınmadan ve çocuğa duygusal olarak zarar verilmeden bir uzmana götürülmelidir. Özel öğrenme güçlüğü spesifik bir uzmanlık gerektirdiğinden öğretmenlerden herhangi bir yardım beklenmemelidir. İhtiyaç duyulan tıbbi ve psikolojik ölçümler yapılmalı, psikoeğitim ve psikiyatrik destek sağlanmalıdır.
– Anne babaların ve öğretmenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de özel öğrenme güçlüğü olan çocukların kimseyle kıyas yapılmaması ve içinde bulunduğu durumun kabul edilmesidir.
– Özel öğrenme güçlüğü olan çocuğa karşı sabırlı, anlayışlı ve hoşgörülü olunmalıdır.
– Çocuğa karşı davranış ve tutumlarınız stabil olmalıdır. Örneğin, çocuğa karşı bir gün sabırlı bir gün sabırsız olursanız çocuk motivasyon ve duygusal olarak dibe çöker. Bu sebeple çocuğa karşı tüm aile bireylerinin de birbiri ile tutarlı olmaları gerekir.
– Her çocuk farklı ve özeldir. Unutmayın, her çocuğun kendine ait özel ilgi alanları ve yetenekleri vardır. Çocuğunuzun başaramadıkları üzerinden değil, başardıkları üzerinden giderseniz hem çocuğun öz güvenini hem de motivasyonunu arttırmış olursunuz.
– Bu süreçte okul ve öğretmenleri ile sürekli temas halinde bulunulmalı, çocuk için birlikte ortak adımlar atılmalıdır.
– Okul hayatı dışında gereken destekleyici eğitim ve çalışmaların yapılması için alınında uzman yerlere yönlendirilmelidirler.
– Özel öğrenme güçlüğü olan çocuğun yapabildiklerinin takdir edilmesi ve teşvik edilmesi, sosyal faaliyetlere yönlendirilmesi öz güven kazanması için önemli unsurlardır. Bu unsurlara dikkat edilmesi gerekir.
– Ebeveynler, çocuklarından utanmamalı ve onları topluma entegre edici davranışlarda bulunmalıdırlar.
– Güven, ilişkiler ve hayat başarısı açısından önemli bir kavramdır. Çocuğa, problem olmadığını ve her şeyin yolunda gittiğine dair verilecek olan güven ebeveynleri tarafından sağlanmalıdır.
– Her çocuğun kendini ifade edip ortaya koyma şekli farklıdır, bu yüzden çocuğa kendini ifade etmesine ve fareklı yönlerini ortaya koymasına müsade edilmelidir.
– Gelişim süreçleri tüm çocuklarda aynı zaman ve düzeyde olmak zorunda değildir. Bu yüzden her çocuğun büyüme, gelişme ve öğrenme seviyesinin farklı olduğu bilinciyle hareket edilmeli ve çocukla ilgili büyük beklentilere girilmeyip başka çocuklarla kıyaslanılmamalıdır.
– Çocuğa gösterilen ilgi ve sevgi, ona kendisinin sizin için ne kadar değerli ve önemli olduğunu hissettirecek ve bu durum çocuğun gelişimine katkıda bulunucaktır.