Okul fobisinin en fazla görüldüğü yaş grubu 5-6 ile 11-12 yaşlardır. Okul fobisinin nedenleri arasında ebeveyn tutumları , çocuğun kişilik özellikleri, seperasyon anksiyetesi (çocuğun anneden ayrılmada endişe duyması) vardır.
Okul ve öğretmen değişikliği, öğretmen ve çocuk arasında yaşanan çatışmalar, çocuğun performans kaygısı gibi nedenler bu durumu tetiklemektedir. Özellikle mükemmeliyetçi anne ve baba figürü, çocuğu psikolojik olarak baskılamakta ve kaygısını daha da artırmaktadır.
Okul fobisi yalnızca çocuğun okula başladığı ilk dönemde değil, ilerleyen süreçlerde de yaşayabileceği bir durumdur. Bu durumda ebeveynler çocuğu anlamalı, ona öfkeyle yaklaşmamalı ve zorlayıcı tavırlardan uzak durmalıdırlar. En önemli nokta ise çocuğun, okulun güvenli bir ortam olduğunu bilmesidir. Anne ve babalar çocuğun okulda güven ortamında olacağını ona hissettirmelidirler.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu yaşayan çocuklarda bu durum daha sık görülmektedir. Bu noktada veli-öğretmen iş birliği sağlanmalı ve beraber hareket edilmelidir.
Çocuk ebeveynleri dışında bağımsız kalabildiği ortamlarda bulunmaya teşvik edilmelidir. Okula sorunsuz gittiği günlerde takdir ve ödülle motivasyonu artırılmalıdır.