Disleksi çok bilinmemesine rağmen yaygın bir sorundur. Toplumsal yaygınlığı % 8-10 oranındadır. Yapılan araştırmalar erkeklerde kızlara oranla 3-4 kat daha fazla görüldüğünü tespit etmiştir. Ayrıca solaklarda daha yaygın olarak görülmektedir. Okuma güçlüğü çeken pek çok çocukta zeka geriliğinden şüphelenilmiştir. Oysa disleksi zeka eksikliği göstergesi değildir. Dislektik çocuklar normal ve çoğu zaman da normalin üstünde bir zekaya sahiptir. Disleksi bir hastalık değil, öğrenmeyle ilgili zihinsel süreçlerde bir farklılıktır. Yaş ilerledikçe kaybolmaz. Yetişkin hayatında da yavaş okuma ve güç okuma şeklinde kendini gösterebilir. Bu yüzden küçük yaşlarda üzerinde durulması gereken bir konudur. Genellikle ilkokul çağlarında, okumaya başlama aşamasında kendini gösterebilir. Riskli çocukların özellikle okul öncesi dönemde dikkatle izlenmesi gerekir. Erken tanı oldukça önemlidir. Okul öncesi dönemde zekâsı normal olduğu halde konuşma gelişiminde gecikme, aşırı hareketlilik, algılama sorunları ve koordinasyon zayıflığı olan riskli çocukların öğrenme bozukluğu açısından değerlendirilmesi, erken tanı ve müdahale için önem taşır. Erken tanı konulduğu oranda çocuklar akranlarına yetişebilmektedir. Dislektik çocukların başarılı olamayacağı düşüncesi doğru değildir. Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Mozart gibi ünlü isimler de aynı sorunu yaşamış fakat oldukça başarılı olabilmişlerdir.
Genellikle çocukluk çağında ve okumaya başlamasıyla fark ediliyor. Bir hastalık değil, öğrenmeyle ilgili zihinsel süreçlerde bir farklılık.
Disleksi, doğuştan gelen gelişimsel olarak ortaya çıkan ve travmaya bağlı olarak ortaya çıkan disleksi diye ikiye ayrılır. Doğuştan gelen disleksiler doğum öncesi, doğum sonrası veya doğum sırasında meydana gelen komplikasyonlar şeklindedir. Doğum öncesi disleksi, yetersiz ve dengesiz beslenme ile veya gebelik sırasında bilinçsiz bir şekilde kullanılan ilaçlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Doğumun uzun sürmesi ve zor olması, bebeğin doğum sonrasında nefes almada zorlanması, bebeğin ateşli hastalık geçirmesi de disleksinin ortaya çıkma nedenlerindendir.