Disleksi olan çocuklar, akranları kadar zekidir. Ancak zorlukları nedeniyle daha fazla günlük stresle karşı karşıyadırlar. Okulda sık sık mücadeleler, aksilikler ve olumsuz geri bildirimlerle başa çıkmak zorunda kalırlar. Bu nedenle, bazı sosyal gruplara uyum sağlamadıklarını düşünebilirler. Okumayla ilgili sorunları, diğer alanlarda öğrenmeyi etkileyen “yapamam” duyguları yaratabilir. Bu olumsuz görüş, günlük yaşamlarını da etkileyebilir.
Kontrol eksikliği hissetmek, yaygın bir endişe kaynağı olabillir. Disleksisi olan çocuklar, yaptıkları hiçbir şeyin fark yaratmayacağını hissedebilirler. Bunun nedeni genellikle kendilerinde neyin “yanlış” olduğunu bilmemeleri ya da neden diğer çocuklar gibi okuyamadıklarıdır. Bir süre sonra, olan bir şey için endişeli hissetmek yerine, çocuklar endişelenecek bir şey olmadığı takdirde de otomatik olarak endişelenmeye başlayabilirler. “Ya eğer”, gelecekte daha ileride olacak ya da olabilecek şeyler hakkında kaygı duymaya başlayabilirler. Kaygı bu seviyeye çıktığında, geçici bir mesele olmanın ötesine geçebilir. Kronik bir sorun haline gelebilir. Kronik anksiyete sadece kötü hissettirmekle kalmaz, bazı durumlarda disiplin sorunlarına yol açabilir. Bazı çocuklar rol yapabilir veya dersleri atlatmaya çalışabilirler. Okumayı içeren aktiviteler sırasında sıklıkla hissettikleri utançtan kaçınmak için çeşitli bahaneler uydurabilirler.
Nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Çocuğunuzun disleksi ile yaşamaktan kaynaklanan endişeden tamamen kurtarmanın kesin bir yolu olmamakla beraber stresini azaltmak ve endişelerini hafifletmek için yapabileceğiniz birçok şey vardır.
-Çocuğunuzun disleksi olup olmadığından emin değilseniz, ancak okuma yeteneği konusunda endişeleriniz varsa, atabileceğiniz sonraki adımlar vardır. Çocuğunuzun doktoru veya öğretmeniyle gördükleriniz hakkında konuşun. Ve bir değerlendirme almayı düşünün. Çocuğunuzun okuma ile ilgili sorunlarının nedenini ne kadar çabuk tespit edip ona ihtiyacı olan yardımı alırsanız, o kadar az endişelenir.
Kaygı belirtilerini bilin. Çocuklar farklı yaşlarda farklı semptomlar gösterebilir. Çocuğunuzu iyi gözlemleyin.
-Çocuğunuzun disleksinin ne olduğunu ve ne olmadığını anlamasına yardımcı olun. Disleksi, tembellik veya zeka ile hiçbir ilgisi olmayan nörolojik temelli bir konudur. Çocuğunuza başarılı olmasına yardımcı olmak için öğrenebileceği stratejiler olduğunu açıklayın. Disleksi başarı hikayelerini onunla paylaşın. Yalnız olmadığını ve zorlukların üstesinden gelmek için yapabileceği şeyler olduğunu bilmesine yardımcı olabilir. Bu ona akademik geleceği üzerinde daha büyük bir kontrol duygusu verebilir. Çocuğunuzu, onun için rahat olacak bir düzeyde okumaya teşvik edin. Onu daha fazlasına taşımak için birden acele etmeyin. Yetenekli olduğunu hissettiği bir alanda güvenini kazanması için ona zaman verin.
-Stresli durumlarla baş etmesine yardımcı olun. Örneğin, yarın kitap raporunu sınıfa okuması gereken gün mü?, Stresini azaltacak stratejiler üzerinde beyin fırtınası yapın. Size kitap raporunu okuma alıştırması yapabilir ve büyük, okuması kolay bir türde bir kopya yazdırabilir. Ayrıca ona okulda yardımcı olabilecek şeyler hakkında öğretmenle konuşacağınızı söyleyin. Belki raporu kaydedip sınıfta dinleyebilir.
-Profesyonel yardım isteyin. Çocuğunuzun kaygısı onun öğrenmesini veya işlevselliğini etkiliyor ise, bir uzmanla bu durum hakkında görüşün. Anksiyete bozukluğu varsa, tedavi seçenekleri hakkında doktoruyla konuşun. Böyle bir durum karşısında bilişsel davranış terapisi ve ilaç tedavisi uygun görülebilir.
Bir Cevap Yazın