Disleksi Tedavi Merkezi

Özel Öğrenme Güçlüğü (disleksi, disgrafi, diskalkuli) ile ilgili tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 0533 939 31 17

DİSLEKSİ İLE İLGİLİ EN ÇOK MERAK EDİLENLER

DİSLEKSİ İLE İLGİLİ EN ÇOK MERAK EDİLENLER

Disleksi ve Zeka Geriliği Arasında Bir İlişki Var Mıdır?

1-Çocuğa Disleksi tanısı konulmuş olması çocuk da zeka geriliği olduğu anlamına gelmez. Öyle ki disleksi tanısının konulması için zekanın normal olması şartı vardır. Disleksili çocukların genel olarak okul başarıları düşüktür. Ancak buradaki ana sorun çocuğun anlayamaması değil sınavda okuma ve yazma da güçlük çekmesidir.

2- Disleksi ve Yaratıcı Düşünme

Disleksi tanısı konumuş cocuklar okuma ve yazma gibi becerilerde güçlük yaşarlar. Disleksili çocuklar bu sorunların üstesinden gelebilmek için diğer çocuklardan daha fazla çaba göstermek zorundadırlar. Erken yaşlarda zorluklarla başa çıkmak zorunda kalan çocuklar sorunlarının üstüne gitmeyi öğrenir. Sorunlara farklı bakış açıları geliştirerek, eksikliklerini tamamlamak için yeni yöntemler bulmayı öğrenirler. Yaratıcı çözümler bulmak, çocukları sorunlarını yenme konusunda geliştirir.

3-Disleksi ve Dikkat Eksikliği Arasındaki İlişki Nedir?

Yapılan araştırmalarda Disleksi ile Dikkat Eksikliği arasında %10’dan %92’ye varan oranlarda bir örtüşme görüldüğü ortaya konmuştur. DEHB’li çocuklarda Disleksi görülme sıklığı %15–50 iken Diskalkuli görülme sıklığı %24–60 oranlarında değişmektedir.

4-DEHB’nin Sosyal Hayata Etkisi Nelerdir?

DEHB’nin sosyal ilişkilere etkisi daha çok çocukların akran ilişkilerinde yaşadığı zorluklar ve özgüven sorunlarıyla ilişkilidir. Özellikle hiperaktiviteli çocuklarda kendi dediğinin olmasını isteme, bağırma, saldırganlık, inatçılık gibi özellikler akran ilişkilerini olumsuz biçimde etkiler. Okul başarısızlığı özgüvenin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle uzman yardımı alınması önerilir.

5-DEHB aile ilişkilerini nasıl etkiler ?

DEHB’li çocuklar aile ilişkilerinde sorunlar yaşayabilirler. Ebeveynler veya çocuğa bakmakla sorumlu olan kişiler bu süreçte çocuğa karşı sabırlı ve anlayışlı olmalıdır. Ebeveynler bu süreçte yaşadıkları sorunlardan kendilerini sorumlu tutabilirler. Çocuğa karşı nasıl bir tutum sergileneceği aile içinde tartışmalara neden olabilir. Özellikle okul hayatı da başladığında ebeveynler kendi içinde çatışan ya da okula karşı çocuğunu savunmaya çalışan bir konuma gelebilir.

Yorumlar kapalı.

Tüm hakları saklıdır izinsiz kullanılamaz ve dağıtılamaz | Disleksi Merkezi

Call Now ButtonBizi Arayın